MATT ELLIS – RAMBLER PACIFICO

De in Sydney, Australië geboren alt.country- en folkrockzanger en songschrijver Matt Ellis startte er zijn muzikale loopbaan in 1995 toen hij zijn eerste groep oprichtte met hardrockband ‘Sedgwick Pie’. In 2000 begon hij aan zijn solocarrière met de release van zijn debuutplaat “Peel”. Vier jaar later verscheen een tweede album dat simpelweg “Matt Ellis” werd genoemd.

Na een uitgebreide rondreis doorheen Amerika verhuisde hij in 2005 uiteindelijk naar Venice, Californië waar hij zijn derde album “Tell The People” opnam, een plaat waaraan heel wat bekende muzikanten meewerkten met o.a. Nels Cline (van ‘Wilco’) en Tim Young (van ‘Beck’) op gitaren en legende Greg Leisz (van zowat elke belangrijke countryplaat) op mandoline, lap steel en pedal steel.

“Births, Deaths & Marriages” was het vierde album van Matt Ellis in 2010 waaraan dezelfde topmuzikanten meewerkten, naast Nick Luca (op toetsen) en Jacob Valenzuela (op trompet), twee leden van de formatie ‘Calexico’.

In 2014 verscheen zijn vorige plaat “The Greatest Escape” die o.a. hier op een lovende recensie kon rekenen. Maar vandaag gaan we het vooral hebben over zijn zesde studioalbum “Rambler Pacifico” dat eind maart op de markt zal worden gebracht. Matt Ellis brengt er elf nummers op, waarvan hij er zelf tien van tekst en muziek heeft voorzien en de in 1949 door Pete Seeger geschreven traditional “If I Had A Hammer” op een knappe coverversie van deze artiest mocht rekenen.

Het betere Americana-werk, vlot in het gehoor liggende alt.countrysongs en folkrockende liedjes, dat is wat u opnieuw van Matt Ellis mag verwachten op “Rambler Pacifico”. De eerste single uit het album is het op de video te beluisteren nummer “Some People” en onlangs werd de gecoverde protestsong “If I Had A Hammer” als tweede single uitgebracht.

We zijn echter van mening dat er nog wel een paar andere radiohitjes op dit album te vinden zijn. We denken dan vooral aan de swingende openingstrack “Isolationist Blues” en Americana-ballad “Wake Me Up”. Maar een absolute hit is het in duet met zijn toen nog zwangere echtgenote Vavine Tahapehi gezongen “Oh My Magnolia”, een schitterend eerbetoon aan hun recent geboren dochtertje dat die mooie naam heeft gekregen.

In enkele liedjes zit er ook een politiek-sociale boodschap of opinie van Matt Ellis vervat. Dat is zeker het geval in protestsong “Guns & Drugs”, “Heading Home”, “The Kids Of America” en “The Bottom Line”, allemaal nummers die mooi verpakt als rocksongs worden aangeboden, maar die in de songteksten behoorlijk hard tegen de schenen van de gevestigde waarden en de politieke elite in Amerika trappen.

Ook voor dit album is de lijst van meewerkende instrumentalisten weer indrukwekkend, met Nick Luca en Jacob Valenzuela van ‘Calexico’ respectievelijk op toetsen en trompet en bij twee songs horen we op mondharmonica de vermaarde Craig Schumacher spelen, de topproducer van albums van o.a. ‘Calexico’, ‘DeVotchka’, ‘Iron & Wine’, ‘Giant Sand’, ‘The Jayhawks’, Neko Case en Amos Lee. “Rambler Pacifico”, deze zesde plaat van Matt Ellis, durven we u hierbij toch wel warmpjes aan te bevelen.

(valsam)

CD-RELEASE: 29 maart 2019

 

Artiest info
Website  
 

Label: Krow Pie

video